WordPress - SEO Naslag

WordPress & Google Analytics Handleiding

WordPress Google Analytics HandleidingGoogle Analytics is een super mooie tool om allerlei informatie te verkrijgen over wat bezoekers o.a. bekijken op onze website. We kunnen zien waar de bezoeker vandaan komt en welk “pad” zij volgen (of-te-wel; welke pagina’s worden er bekeken) alvorens de bezoeker tot een actie overgaat.

Zo’n actie kan zijn, een aankoop in de webshop, inschrijven voor een nieuwsbrief, het bekijken van een volgende pagina of bericht of de website verlaten.

Google Analytics is in het kort niets anders dan cijfers bekijken en analyseren.

Met SEO hebben we één doel en dat is zo veel mogelijk bezoekers naar onze website trekken, maar is dat de juiste insteek ? In de basis is iedereen van mening dat het trefwoord-gebruik het toverstafje is om bezoekers te trekken… Dat klopt enigszins…

Voorbeeld: ons doel is om een bepaalde service aan te bieden via de website, we trekken veel bezoekers (we hebben het juiste trefwoord), maar niemand klikt op de knop “ja doe maar…”.

Dan moeten we er proberen achter te komen waarom ?. Daar kunnen statistieken behulpzaam bij zijn. Let wel, het blijft een “tool”; het juist gebruik en inzet van zo’n tool kan tot resultaten leiden. Ook hier geld: “geduld is een schone zaak…”.

Voor WordPress zijn er vele statistieken plugins te verkrijgen waarmee we bezoekersinformatie kunnen zien en volgen. In dit eerste deel van onze “Google Analytics Handleiding” zullen we deze ook kort bespreken; waarna we de eerste stappen zullen nemen om Google Analytics te implementeren op onze WordPress website en hoe we die in gebruik dienen te nemen.

WordPress Statistieken Plugins

Voor WordPress zijn er erg veel plugins te verkrijgen welke statistieken tonen over de bezoekers. Zie eventueel: WordPress.org -> Plugins -> Statistieken.

WP Statistics is daarvan wel één van de meest gebruikte. Na installatie, activatie zal deze plugin veel informatie in het dashboard tonen:

WordPress Plugin WP Statistics

Plugin WP Statitics

De plugin kent ook vele instellingen.

Het voordeel is dat alle statistieken direct zichtbaar zijn vanuit de backend van WordPress. Willen we dusdanige uitgebreide informatie met Google Analytics dienen we daarvoor apart naar de Google Analytics website te gaan.

Een groot nadeel aan dit soort plugin’s is dat alle statistieken-informatie opgeslagen en bijgehouden wordt in de WordPress Database. Houden we dus geruime tijd statistieken bij, dan kan het zomaar zijn dat de database erg groot wordt en afhankelijk van de gebruikte hostingprovider zelfs traag wordt. En, niet alleen voor de bezoeker is een snelle website belangrijk, we worden er ook op afgerekend door o.a. Google in de zoekresultaten. Een snellere website scoort hoger dan een tragere…

Bij de website waarvan we hiervoor de schermafdruk tonen, was de database al met ruim 100.000 regels gegroeid.

Dus, je begrijpt het al, ons advies is om het gebruik van statistieken niet te implementeren op de website; maar gebruik te maken van een externe tool.


Google Analytics & WordPress

Om Google Analytics te kunnen gebruiken in combinatie met je WordPress Website moet je eerste een Google Account aanmaken (indien je die nog niet hebt). Dat is gewoon een Gmail-account, waarmee je kunt inloggen bij Google Analytics.

Een Gmail-account aanmaken doe je hier: Gmail Sigup, waarmee het volgende scherm opent en je na alles te hebben ingevuld een Gmail-account hebt:

Gmail-account aanmaken

Gmail-account aanmaken

Google Analytics-Account Aanmaken

Nu dien je in te loggen bij Google Analytics Kies daar voor de optie “Kosteloos beginnen” en via het volgende scherm kun je dan inloggen en een Analytics-account starten.

Via het volgende scherm dien je dan de website-gegevens in te vullen en aan te vinken welke gegevens u met Google wilt delen:

Google Analtyics-account aanmaken

Analyticsaccount Aanmaken

Heb je alles ingevuld en (naar wens) aangevinkt dan dien je op te knop “Tracking-ID ophalen” te klikken om verder te gaan. Deze tracking-id hebben we later nodig om de website bij Google te identificeren.

Google zal eerst nog vragen om de gebruikersvoorwaarden te accepteren en maakt dan de tracking-id aan:

Google Analytics Tracking-ID

Tracking-ID & Code

Hier is:

  1. de Tracking-ID;
  2. de Tracking-Code

Nu is het afhankelijk van hoe je Google Analytics  gaat gebruiken met je WordPress website of je de Tracking-Code nodig hebt. De Tracking-ID heb je in ieder geval nodig. Kopieer ze beide en bewaar ze.

Google Analytics Plugin

Om de Google Analytics Statistieken op het dashboard zichtbaar te tonen en de website aan Google Analytics bekend te maken zijn er ook diverse plugins verkrijgbaar. De meest gebruikte zijn wel de plugin van MonsterInsights en de plugin van ExactMetrics. In dit eerste deel van onze SEO-handleiding gebruiken we de versie van ExactMetrics.

Plugin toevoegen:

WordPress Google Analytics Plugin

ExactMetrics Analytics Plugin

Na installatie en activatie van de plugin dienen we als eerste de plugin te autoriseren zodat de plugin toegang verkrijgt tot onze Google-Analytics-Account.

Om de plugin te autoriseren gaan we in het beheerderspaneel van WordPress naar “Google Analytics -> Algemene Instellingen”. Daar zien we direct de knop om de plugin te autoriseren:

Plugin Autoriseren

Plugin Autoriseren

Het volgende scherm verschijnt dan en klik je op de “autorisatie-link”:

Google Analytics Autorisatie-link

Autorisatie-link

Je wordt nu automatisch doorgestuurd naar een controle-scherm van Google:

Google Analytics Controle Scherm

Google Controle Scherm

Na het opgeven van je Google-Account (e-mailadres en wachtwoord) klik je dan op “Toestaan”. Google genereert dan een code die je vervolgens kopieert en plakt het in het toegangscode-veld en klik dan op Toegangscode opslaan :

Google Analytics Toegangscode opslaan

Toegangscode opslaan

Google Analytics Testen

In het dashboard is er nu een “Google Analytics Widget” verschenen. Daar zal nog weinig te zien zijn, daar we Google Analytics nog maar net bekend hebben gemaakt aan onze website.

Om nu te testen of alles werkt gaan we naar de website van Google Analytics en kiezen links in het scherm voor de optie “Realtime” en dan voor “Overzicht”:

WordPress Google Analytics Testen

Google Analytics Testen

Als het nu goed is zul je zien dat er (minimaal) één actieve gebruiker getoond wordt (zo niet, open dan je website in een apart tabblad en controleer nogmaals).

Navigeer je nu op je website naar andere pagina’s zul je zien dat onder het kopje “belangrijkste actieve pagina’s”, de pagina verschijnt waar je op dat moment bent.

WordPress Gebruikers Uitsluiten

Om nu de statistieken die door Google Analytics “schoon” te houden is het aan te raden alle gebruikers die we op onze website actief hebben uit te sluiten van de statistieken.

Bijvoorbeeld bij het aanmaken van een nieuw bericht, zullen we dat bericht tijdens het maken diverse malen bekijken, wijzigingen doorvoeren, nogmaals bekijken en nog een keer en nog een keer…. alle keren dat we dat bericht (of pagina) bekijken, wordt geregistreerd en opgenomen in de statistieken. Dat geeft een vertekend beeld, we willen alleen “vreemde” bezoekers bijhouden.

Om gebruikers uit te sluiten gaan we naar de instellingen van de plugin en kiezen daar voor de optie “Trackingcode”. In het tabblad wat dan verschijnt kiezen we voor “Tracking uitsluiten”:

Gebruikers Uitsluiten van Analytics

Gebruikers Uitsluiten

Hier vinken we alle gebruikers aan (het aantal type gebruikers kan per WordPress installatie verschillen, afhankelijk van het thema en plugins die geïnstalleerd zijn) en kiezen dan voor Wijzigingen opslaan.

Nu zullen deze gebruikers, als ze ingelogd zijn, niet meer worden meegeteld in de statistieken.

Dashboard Widget

In het dashboard is nu een widget verschenen die de basis statistieken toont. Deze worden opgehaald vanaf onze Google Analytics -account.

Google Analytics WordPress Dashboard Widget

Dashboard Widget

(de cijfers die getoond worden zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal bezoekers en van hoe lang we Google Analytics geactiveerd hebben op de website)

Via het linker uitklap-menu kunnen we de periode kiezen over welke we de cijfers willen zien. Via het rechter uitklap-menu kunnen we kiezen wat we willen zien. Bijv. het aantal bezoekers, de meest bezochte pagina’s, waar de bezoekers vandaan komen, etc.

Google Analytics Terminologie

Onder de grafiek in de widget zien we “Bezoeken”, “Bezoekers”, “Paginaweergaven”, “Bouncepercentage”, etc. De meeste termen spreken voor zich, maar wat is nu een “Bouncepercentage” ?. Hieronder zullen we ze in het kort doornemen.

Bezoeken

“Bezoeken” is het aantal sessies per periode dat de website bezocht is. Dus, niet, het aantal unieke bezoekers. Een bezoeker kan bijvoorbeeld meerdere keren per dag de website bezoeken en die wordt dan meegeteld in het aantal bezoeken.

Bezoekers

“Bezoekers” is het aantal unieke bezoekers die in de gekozen periode de website bezocht hebben. Kiezen we bijvoorbeeld om de statistieken te tonen over de afgelopen 7 dagen en heeft dezelfde bezoeker meerdere keren in die periode onze website bezocht, zal die voor die periode maar één keer meegeteld worden.

Paginaweergaven

Dit cijfer geeft aan hoeveel pagina’s er bekeken zijn gedurende de gekozen periode.

Bouncepercentage

Het “bouncepercentage” is het aantal bezoekers (procentueel uitgedrukt) dat slechts één pagina bekijkt (bezoekt) en dan de website weer verlaat.

Tenzij we een website hebben met maar één pagina, is het dus interessant om dit getal in de gaten te houden. Zeker voor webshops en/of websites waar we de bezoeker tot interactie (contactformulier, nieuwsbrief, etc.) willen krijgen moeten we dit cijfer naar beneden zien te krijgen.

Zoekopdrachten

Dit zijn het aantal bezoekers welke via een zoekmachine (Google, Bing, Yahoo, etc.) de website bezocht hebben. Op zich dus ook een interessant getal, daar de meeste websites afhankelijk zijn van het aantal bezoekers die de website vinden via een zoekmachine.

Pagina’s/Bezoek

Het aantal pagina’s welke er bekeken zijn per sessie (bezoek). Dat is dus het “aantal paginaweergaven” / “bezoeken”.

Time on Page

Is de gemiddelde tijd welke de bezoekers gebruikt hebben om een pagina te bekijken. Die tijd is per website-type verschillend interessant. Bijvoorbeeld bij een webshop met “gewilde” producten is het belangrijk om die tijd zo laag mogelijk te zien, terwijl bij een informatieve website die tijd juist hoger zou moeten zijn.

Page Load Time

De gemiddelde tijd welke de pagina’s nodig hadden om te laden. We wisten al dat de laadsnelheid meerekent voor de ranking in de zoekresultaten. Dus dit cijfer is zeker interessant en zal hoogst waarschijnlijk per periode en afhankelijk van de bezochte pagina’s fluctueren. Stijgt dit cijfer dan zouden we naar aanleiding van de bezochte pagina’s kunnen uitvinden welke pagina de boosdoener is en die dan aanpassen, zodat de laadsnelheid omlaag gaat.

Session Duration

Is de gemiddelde tijd die het bezoek duurde, gerekend vanaf het moment dat de website bezocht werd tot het weer vertrekken van de bezoeker.


Google Analytics, AVG & Overige Rapporten

Sinds de invoering van de AVG zijn de regels van het gebruik van statistieken aangescherpt. In het volgende deel van deze serie zullen we o.a. het gebruik van Google Analytics en de AVG beschrijven.

We zullen dan ook dieper ingaan op het gebruik en aanmaken van specifieke rapporten. Zo is het, bijvoorbeeld, voor ons interessant om te zien welke bericht-categorieën er het meest bekeken zijn en welke berichten specifiek. Daarmee kunnen we onze berichten sturen en bezoekers beter informeren en bij ons houden.


Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn je graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
en volg ons op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

QWAIN - Quality Without Any Interesting Name
Uw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.