WordPress - Code Snippets

WordPress Functions

We weten ondertussen wel dat WordPress een vrij basis CMS omgeving is. Iedere website gemaakt in WordPress wordt dan ook uitgebreid, in eerste instantie door een bepaald thema te kiezen en te installeren. Afhankelijk van dat thema verschijnen er dan extra opties in het Dashboard.

Ben je eenmaal op weg met een thema, loop je bijna altijd ergens tegenaan, je mist een bepaalde functionaliteit of wilt graag een functie aanpassen; bijvoorbeeld de standaard lengte van de samenvatting, bepaalde widgets uitschakelen, etc.

Veel extra functionaliteit is toe te voegen via plugins, maar hoe meer plugins je installeert des te trager zal het laden van je pagina’s worden en bepaalde functionaliteit kunnen we eenvoudig toevoegen door gebruikt te maken van zgn. “Code Snippets”.

Code Snippets

Code Snippets zijn kleine stukjes code (meestal PHP in combinatie met HTML) welke de functionaliteit van WordPress uitbreiden of kunnen inperken. De standaard lengte van de samenvatting (lees ook: Samenvatting gebruiken) is meestal ingesteld op 55 woorden. Wil je die langer of juist korter maken dan kan dat door een stukje code op te nemen in het functions.php bestand van je thema.

Zo kun je door middel van de juiste code (snippet) aan het functions.php bestand toe te voegen of juist stukjes code aan te passen het gebruikte thema aanpassen naar eigen wens.

Veel van die code snippets zijn te vinden op WordPress.org

Functions.php

In de map van het door jouw gebruikte thema bevindt zich een bestand met de naam “functions.php”. Deze map vindt je onder “wp-content/theme/jouwthema“. Het is niet aan te raden om dat bestand aan te passen. Die wordt namelijk overschreven bij een thema-update.

In de map “wp-includes” bevindt zich ook een functions.php bestand en daar moet je nooit aankomen, daar alle WordPress functies daarin opgenomen zijn.

Het beste is, indien je thema geen zgn. “Child Theme” meegeleverd (of geïnstalleerd) heeft zo’n child theme eerst aan te maken. Hoe je dat doet, lees je in ons artikel “Child Theme aanmaken“. Alle aanpassingen in de bestanden van een child theme worden namelijk niet overschreven bij een update van het thema.

Het functions.php bestand van je child theme moet je dan eerst downloaden via bijvoorbeeld FileZilla, dan bewerken en weer uploaden naar de map van je child theme. Je kunt het ook aanpassen via het Dashboard onder “Weergave -> Editor”:

WordPress Functions.php

Functions.php aanpassen

PHP Code Plakken

Nu zijn er op zowel WordPress.org als via andere bronnen op internet veel van die code snippets te vinden. Vaak wordt er dan bij vermeld om die code dan onderaan je functions.php toe te voegen. De ontwikkelaar van dat stukje code gaat er dan vanuit dat je weet wat je doet en zou je dan de code letterlijk aan het einde van je functions.php toevoegen dan kan het wel eens fout gaan.

Ieder php- bestand of functie moet namelijke een opening en sluiting -tag omvatten. Die zien er zo uit:

// PHP Opening Tag
<?php

?>
// PHP Sluiting Tag

Code of tekst voorafgaand aan “//” is doorgaans informatief commentaar in de code.

Zou je nu de code snippet die je ergens gevonden hebt aan het einde van het bestand toevoegen staat de snippet buiten de PHP-sluiting-tag en wordt de code genegeerd en niet uitgevoerd. Het op de verkeerde plaats plakken van een stukje code kan zelf resulteren in het helemaal niet meer functioneren van je website en dat je ook niet meer in je Dashboard kan komen. De enige oplossing is dan om het oorspronkelijke functions.php bestand weer terug te zetten.

Voorafgaand aan het toevoegen of wijzigen van dat bestand is een kopie maken altijd aan te raden.

De juiste plaats om een code snippet te plakken is voor de einde php-tag “?>”.

Dus stel, je hebt de volgende code gevonden om de tekst “Lees verder” bij bericht samenvattingen te plaatsen en wilt die code plaatsen in je functions.php bestand:

function excerpt_readmore($more) {
  return '... <a href="'. get_permalink($post->ID) . '" >' . 'Lees verder' . '</a>';
}

add_filter('excerpt_more', 'excerpt_readmore');

Dan dien je die dus te plakken voor de php einde tag:

// PHP Opening Tag
<?php

function excerpt_readmore($more) {
  return '... <a href="'. get_permalink($post->ID) . '" >' . 'Lees meer' . '</a>';
}

add_filter('excerpt_more', 'excerpt_readmore');

?>
// PHP Sluiting Tag

In dit voorbeeld is de functie zonder php opening en sluiting -tag gekopieerd en geplakt. Nu kan het zijn dat de ontwikkelaar de functie toont met die php-tags. Het beste is dan om die tags niet mee te kopiëren. Je zou dan namelijk de fout kunnen maken om een stukje php-code binnen een bestaande php-code te plaatsten (nesten) en dan gaat het ook fout.

Voorbeeld:

// PHP Opening Tag
<?php

<?php
function excerpt_readmore($more) {
  return '... <a href="'. get_permalink($post->ID) . '" >' . 'Lees meer' . '</a>';
}

add_filter('excerpt_more', 'excerpt_readmore');

?>
?>
// PHP Sluiting Tag

Functies kopiëren

Net als bij aangeven van het starten van php en het eindigen daarvan begint ook iedere functie met een opening-tag en wordt die ook weer afgesloten met een sluiting-tag:

function functie_naam { // Functie Opening Tag

// Functie specifieke code

} // Functie Sluiting Tag

Dus iedere functie of code snippet start met “function”, dan de naam en dan de opening-tag “{“.

Daarna volgt de functie specifieke code en dan de sluiting-tag “}”.

Bij het kopiëren van van een code snippet is het dus belangrijk om te beginnen met “function” en te eindigen bij “{“.

Nu kan het zijn dat er nog functie-specifieke filters (als in het voorbeeld “Lees verder” hiervoor) mee moeten worden gekopieerd en dat wordt dan meestal aangegeven bij de code snippet, die moet je dan ook mee kopiëren en plakken. Die filters worden aangeven met de code “add_filter” en eindigen altijd met een “;”.

Code Snippets Plugin

Wil je nu niet gebruik maken van een child theme of helemaal onafhankelijk zijn van het gebruikte thema dan kun je gebruik maken van de plugin “Code Snippets”. Met die plugin is het namelijk mogelijk om code snippets te gebruiken zonder dat je het functions.php bestand dient aan te passen.

Het voordeel daarvan is dat als je een ander thema gaat gebruiken de je extra code snippets die je normaal in het functions.php bestand hebt toegevoegd niet nog eens dient te kopiëren naar het functions.php bestand van je nieuwe thema.

Installeren

WordPress Code Snippets

Code Snippets Plugin Installeren


(bekijk ons artikel: Plugins Installeren, voor de diverse manieren om een plugin te installeren)

De plugin heeft een aantal basis instellingen welke te vinden zijn in het Dashboard onder “Snippets -> Settings”.

Snippet Toevoegen

Een code snippet is nu aan te maken via de optie “Add New”:

WordPress Code Snippet Plugin

Code Snippet toevoegen

Een bijkomend voordeel is dat je hier tevens een beschrijving kunt toevoegen en eventueel extra informatie zonder dat je dat als code-commentaar dient op te nemen. Verder heb je nog de mogelijkheid om in te stellen waar de code snippet actief dient te zijn (overal, Dashboard of alleen op de live website).

Code Snippets Voorbeelden

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van code snippets die je kunt gebruiken zonder dat je daar extra plugins voor nodig hebt.

Let op: Het kan zijn dat het door jou gebruikte thema al behoorlijk is uitgebreid en gebruik maakt van een framework en dat daardoor het stukje code niet juist werkt. In dat geval laat het ons dan weten en we zullen dan bekijken hoe we je van dienst kunnen zijn.

Admin Gebruiker Toevoegen

Nu kan het voorkomen dat je geen toegang meer hebt tot je admin account, doordat je bijvoorbeeld het wachtwoord niet meer weet. Je kunt dan een nieuwe admin gebruiker toevoegen met behulp van de volgende code. Hiervoor dien je het functions.php bestand van je thema te downloaden, de code toe te voegen en daarna het bestand weer terug kopiëren.

function nieuwe_admin_account(){
 $user = 'gebruikersnaam';

$pass = 'wachtwoord';
 $email = 'emailadres';

if ( !username_exists( $user ) && !email_exists( $email ) ) {
 $user_id = wp_create_user( $user, $pass, $email );

$user = new WP_User( $user_id );
 $user->set_role( 'administrator' );

} }
 add_action('init','nieuwe_admin_account');

Pas de waardes gebruikersnaam, wachtwoord en emailadres aan met de nieuwe gegevens van de aan te maken admin-account en je kunt weer inloggen op je WordPress Dashboard met de nieuwe gegevens.

Samenvatting Lengte Aanpassen

Standaard staat (meestal) de lengte van de bericht-samenvatting die door het thema getoond wordt op 55 woorden. Wil je die bijvoorbeeld verhogen naar 100 woorden dan kan dat door de volgende snippet aan je functions.php toe te voegen:

function new_excerpt_length($length) {
 return 100;

}
add_filter('excerpt_length', 'new_excerpt_length');

Reactie Lengte Controleren

Mogen je bezoekers reageren op bijvoorbeeld berichten die je plaatst dan zou je de minimale reactie lengte in kunnen stellen om korte niet-zinvolle reacties tegen te gaan.

Hiervoor gebruik je dan de volgende code:

function minimale_reactie_lengte($commentdata){
  $minLength = 150;
  if( strlen( trim($commentdata['comment_content']) ) < $minLength ){
   wp_die( 'Je reactie moet minimaal ' . $minLength . ' karakters lang zijn.');
  }
  return $commentdata;
}

add_filter('preprocess_comment', 'minimale_reactie_lengte');

Pas de waarde “150” aan voor het minimaal aantal karakters wat een bezoeker als reactie zou moeten invoeren en pas eventueel de tekst “Je reactie moet minimaal” en ” karakters lang zijn.” aan. Let op dat je hier de ‘ voor en achter de tekst die je wilt tonen niet vergeet.

Redirect na plaatsen van een reactie

Heeft iemand een reactie geplaatst wordt dezelfde pagina weer getoond met eventueel een melding dat de reactie wacht op moderatie of met de reactie zelf. Nu zou het leuk zijn om de bezoeker die een reactie heeft geplaatst automatisch (redirecten) door te verwijzen naar een pagina met bijvoorbeeld een “bedankje” en eventueel andere voor de bezoeker interessante informatie.

Dit is mogelijk met behulp van de volgende code:

function redirect_na_reactie(){
  wp_redirect('https://www.jouwwebsite.nl/de-redirect-pagina/');
  exit();
}
add_filter('comment_post_redirect', 'redirect_na_reactie');

Pas hier alleen de link aan naar de pagina op jouw website waarnaar je de bezoeker wilt redirecten.

Widgets Verbergen

In de praktijk komt het simpelweg voor dat je niet van alle standaard widgets gebruik maakt die WordPress geïnstalleerd heeft. Maak je bijvoorbeeld gebruik van de Blackstudio TinyMCE Widget, dan zul je waarschijnlijk nooit meer gebruik maken van de standaard tekst-widget van WordPress. Die zou je dan uit kunnen schakelen en zo het overzichtelijker maken.

Met behulp van de volgende code kun je alle standaard Widgets uitschakelen:

function unregister_default_widgets() {
  unregister_widget('WP_Widget_Pages');
  unregister_widget('WP_Widget_Calendar');
  unregister_widget('WP_Widget_Archives');
  unregister_widget('WP_Widget_Links');
  unregister_widget('WP_Widget_Meta');
  unregister_widget('WP_Widget_Search');
  unregister_widget('WP_Widget_Text');
  unregister_widget('WP_Widget_Categories');
  unregister_widget('WP_Widget_Recent_Posts');
  unregister_widget('WP_Widget_Recent_Comments');
  unregister_widget('WP_Widget_RSS');
  unregister_widget('WP_Widget_Tag_Cloud');
  unregister_widget('WP_Nav_Menu_Widget');
}

add_action('widgets_init', 'unregister_default_widgets', 11);

Verwijder eenvoudig de regel met de Widget die je nog actief wilt zien. Na het toevoegen van deze code zijn de gekozen Widgets niet meer zichtbaar, ze bestaan nog wel. Het verwijderen van één of meer van voorgaande regels zal een Widget weer tonen.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Ondersteuning staat bij ons op nummer 1, wij zijn je graag van dienst !

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
en volg ons op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

QWAIN - Quality Without Any Interesting Name
Uw partner voor professioneel, snel en betrouwbaar website design, ontwikkeling en trainingen.

WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
WordPress Nieuwsbrief
GEEN ARTIKEL MISSEN ?
Volg dan de duizenden die onze Online WordPress Artikelen maandelijks lezen:
WordPress Nieuwsbrief Popup
Formulierberichten: Foutmelding

Bij vrijwel ieder veld zijn één of meerdere meldingen in te stellen. De foutmelding is er daar één van.

Kolom Indeling

Er verschijnt een foutmelding als het veld “verplicht” is en niet ingevuld of geselecteerd is. Er kan ook een foutmelding getoond worden als de ingevulde waarde niet correct is. Ten behoeve van de gebruikersvriendelijk is het raadzaam om bij ieder veld de foutmelding aan te passen aan het type veld en wat er verwacht wordt dat de gebruiker in moet vullen.

Bij de “Globale Instellingen” vindt je een aantal standaard meldingen welke daar ook aangepast kunnen worden.

Formulierlayout: Kolommen

De velden op het formulier zijn eenvoudig in kolommen weer te geven. Via de CSS-Layout-Klassen optie kies je dan de kolom-breedte:

Kolom Indeling

Ook te opties van de Meerkeuze en de Radioknop zijn in kolommen in te delen.

Formulierveld: Dynamisch

Dit veld wordt gebruikt om dynamisch waarden op te halen uit andere formulieren:

formulieren dynamisch waarden ophalen

In dit voorbeeld hebben we een tweede formulier waarin we de product info, prijs en afbeelding hebben opgeslagen. Het selectieveld is van het type dynamisch en haalt dan de bijkomende informatie op uit het product-formulier.

Formulierveld: Adres

Met dit veld is het mogelijk om in één keer een volledig aantal velden te tonen om adres-informatie in te laten vullen.

Adres Velden

Via de instellingen is de landselectie eventueel uit te schakelen. Er is ook nog een mogelijkheid om een provincie-veld te laten tonen. De extra regel voor de straatnaam is niet uit te zetten. Zouden we dat willen dienen we dat via “Extra CSS” te bewerkstelligen.

Formulierveld: Schakelaar

Met dit veld kunnen we de bezoeker laten kiezen tussen twee waardes als een soort van aan/uit schakelaar.

formulieren schakelaar keuze veld
De keuzes (in dit voorbeeld “Ja” en “Nee”) als ook het label zijn in te stellen.

Via de stylen is het mogelijk om de schakelaar een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. De gekozen waardes worden echter niet opgeslagen.

Het veld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om secties wel of niet te tonen.

Formulierveld: Schuifknop

Via de schuifknop kunnen we de gebruiker een nummer laten selecteren.

formulieren nummer schuifknop

Het laagste en het hoogste getal is instelbaar, zo ook het aantal decimalen en stappen waarmee het getal verhoogd of verlaagd zal worden.

Via de stylen is het mogelijk om de knop en de lijn een eigen kleur te geven en de getoonde lettergrootte in te stellen. Via “Eigen CSS” is het mogelijk om bijvoorbeeld een “€” teken voor het getal te laten tonen.

Formulierveld: Schaal (Scale)

Met dit veld kan eenvoudig een beoordelingsveld worden aangemaakt welke getoond wordt als een set van Radioknoppen:

Schaalbeoordeling

De nummering is instelbaar van 0 – 20.

Het is verder een vrij eenvoudig veld. Aan de nummers is geen scheidingswaarde toe te kennen om hier een eigen rekenwaarde mee te creëren. Wil je een eigen rekenfactor toevoegen dan dien je de Radio Button te gebruiken.

Formulierveld: Verborgen Veld

Dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en wordt gebruikt om gegevens in op te slaan die we zelf verder willen gebruiken.

Verborgen veld

Toepassingen van dit veld zijn bijvoorbeeld: berekeningen of het samenvoegen van gegevens als aanhef, voor- en achternaam om een brief- of e-mail aanhef te creëren.

Het is raadzaam om het label van het veld een voor jezelf duidelijk herkenbare naam te geven en ook de veldsleutel te benoemen. Daarmee wordt het gebruik van het veld bij andere velden met dynamische waarden of het maken van formulier-acties en weergaven eenvoudiger. Het veld is dan namelijk herkenbaar.

Formulierveld: Sterbeoordeling

De sterbeoordeling kan gebruikt worden om de gebruiker eenvoudig een score te late geven.

Sterbeoordeling

Het aantal te tonen sterren is in te stellen.

De stijl van de sterren is niet instelbaar via de standaard stijlen en dient dan via “Eigen CSS” te worden opgemaakt.

Veldlabel

Via het veldlabel geven we het veld een ‘zichtbare’ naam voor de gebruiker. Veelal geeft het veldlabel al aan wat er in het veld ingevuld dient te worden:

Veldlabel

Het label dient bij voorkeur kort en duidelijk te zijn. Willen we meer uitleg kwijt kunnen we eventueel de veldbeschrijving gebruiken en/of een placeholder plaatsen.

De positie van het label is instelbaar (boven, onder, voor het veld….) en de opmaak van het veldlabel is in te stellen via de Stijlen en is per formulier of zelfs per veld apart op te maken.

Veldomschrijving

De veldomschrijving is een korte tekst welke onder het veld getoond wordt om een korte uitleg te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld ingevuld wordt:

Veldomschrijving

De opmaak als lettertype grootte, kleur en de uitlijning is in te stellen via de formulier-stijlen en eventueel per formulier of per veld aan te passen.

Formulierveld: RTF (Rich Text)

Het RTF (Rich Text Field) is eenzelfde veld als de Paragraaf, maar dan met de TinyMCE Tekstbewerker functies:

Rich Text Field

Het is mogelijk om een pagina te maken met een formulier welke gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de gebruiker een WordPress-bericht aan te laten maken. Dan wordt dit veld ingezet om het bericht in op te maken.

Formulier Instellingen: Ajax & JavaScript

Via de instellingen van het formulier kunnen we aangeven of er gebruik gemaakt dient te worden van Ajax & JavaScript:

Ajax & JavaScript Instellingen

Bij grotere formulieren is het aanvinken van de eerste optie een aanrader. De formulieren-editor laadt sneller bij het opslaan.

Willen we dat als de gebruiker de verzendknop klikt de pagina niet ververst wordt dan dienen we de tweede optie aan te vinken.

Als de laatste optie is aangevinkt zullen alle velden welke een vaste invoer verlangen (e-mail, datum, tijd, etc.) of verplichte velden direct gecontroleerd worden in plaats van bij het aanklikken van de verzendknop.

CSS Layout Klassen

De “CSS Layout Klassen” worden voornamelijk gebruikt om meerdere velden op één rij (dus naast elkaar) te plaatsen.

Velden op één rij

Velden op één rij

Via de CSS Layout Klassen is het ook mogelijk om bij de meerkeuze-opties de opties in meerdere kolommen te tonen en rekenvelden op te maken.

Lookup Waarde/Veld

Via een lookup kunnen we data uit andere formulieren intergreren in het formulier om bijvoorbeeld een uitklapveld te vullen:

Lookup

In dit voorbeeld hebben we een formulier waarmee alle hondenrassen zijn opgeslagen. Op een ander formulier gebruiken we die opgeslagen rassen dan als uitklapbaar-keuze-veld om de gebruiker zo zijn/haar ras te laten kiezen. Wijzigen we een ras in het rassen-formulier is die wijziging dan ook direct beschikbaar op het formulier waar we de lookup gebruiken.

Placeholder

Een “placeholder” is een vooraf ingevulde waarde in het veld wat we gebruiken:

Placeholder

Placeholders worden meestal gebruikt bij formulieren waar het veldlabel en de veldomschrijving is uitgeschakeld en zo dan aan te geven wat er verwacht wordt dat er in het veld wordt ingevuld.

Dynamische Waarde

Een veld kan gevuld worden met data uit andere velden van het formulier of zelfs uit data van een ander formulier.

Dynamische Waarde

Zo kunnen gegevens uit verschillende velden gekoppeld worden en ingevuld worden in één veld. Hebben we bijvoorbeeld velden waar voornaam en achternaam ingevuld zijn, kunnen we die twee velden samen vormen tot één waarde (voornaam + achternaam) welke dan als briefhoofd of e-mail -aanhef gebruikt kan worden.

Formidable Add-On’s

“Add-On’s” zijn extra toevoegingen of uitbreidingen aan de Formidable-plugin:

Formidable Add-Ons Overzicht

Add-Ons Overzicht

Zo is er een Add-On om gegevens te koppelen aan MailChimp, een Add-On om een login-scherm te maken en ga zo maar verder. De Add-On’s worden als extra plugin(s) geïnstalleerd.

Exporteren

De export-functie kan gebruikt worden om een backup te maken of om een gemaakt formulier te kopiëren naar een andere website:

Exporteren

Hier is het mogelijk om een enkel formulier of meerdere formulieren tegelijk te exporteren. Ook kan de opgeslagen data, aangemaakte weergaven en stijlen van het gekozen formulier mee geëxporteerd worden.

Inzendingen kunnen ook als CSV-bestand geëxporteerd worden om ze dan in Excel te kunnen gebruiken.

Importeren

Hebben we een Formidable XML bestand aangemaakt via de “Exporteer” functie dan kunnen we die weer importeren:

Importeren

Zo kunnen we eenvoudige een eerder gemaakt formulier van de ene website naar de andere kopiëren. Stijlen, inzendingen en overige opties welke via de exporteer-functie meegenomen zijn zullen ook weer ingelezen worden bij het importeren.

Ook is het mogelijk om een CSV-bestand, bijvoorbeeld uit Excel te importeren in een formulier.

Weergaven

“Weergaven” zijn speciale formulieren om ingevulde en opgeslagen gegevens van formulieren te tonen op een pagina of in een bericht.

Contactformulier Weergaven

De data welke ingezonden is via formulieren is dan in een tabel weergave op een pagina te plaatsen. De “Weergaven” zijn geheel naar eigen stijl en wens op te maken en te bouwen.

Stijlen

Alle velden, knoppen, teksten, etc. welke op een formulier getoond worden kunnen visueel aangepast worden via de “Stijlen”:

Formidable Stijlen

Stijlen

Via de stijlen van Formidable is het eenvoudig om de formulier-stijl naar wens aan te passen en zo de kleuren en overige opmaak te kiezen welke aansluit bij het gebruikte thema. Hebben we meerdere formulieren dan is het ook mogelijk om per formulier een stijl-blad aan te maken en die aan het formulier te koppelen.

Globale Instellingen

Via de “Globale Instellingen” kunnen we o.a. de algemene foutmeldingen en een aantal overige berichten instellen, de Pro versie activeren, gebruikersrechten instellen, etc.:

Formidable Globale Instellingen

Instellingen

Hier vindt je ook de optie om de Formidable-plugin te verwijderen en daarmee ook alle opgeslagen formulieren, inzendingen en alles wat de plugin heeft opgeslagen in de WordPress Database.

Inzendingen

De formulier inzendingen worden standaard in de database van WordPress opgeslagen en kunnen worden bekeken via het hoofdmenu van Formidable en dan te kiezen voor “Inzendingen”. De inzendingen van alle formulieren wordt dan getoond:

Formidable Inzendingen Overzicht

Inzendingen Overzicht

Het is hier ook mogelijk om de ingezonden data van ieder gemaakt formulier apart te bekijken. De inzendingen kunnen ook via een zgn. “Weergave” op een in WordPress gemaakte pagina of bericht geplaatst worden en zo aan de bezoeker (gebruiker) getoond worden.

Ook kunnen bepaalde ingevulde velden geplaatst worden in E-mailacties.

Formulierveld: HTML

Het HTML-veld is bedoeld om een stukje met HTML opgemaakte tekst op te nemen in het formulier.

Voorbeeld - Algemene Voorwaarden

HTML Voorbeeld – Algemene Voorwaarden

In het HTML-veld kunnen ook Formidable Shortcodes of Shortcodes van andere geactiveerde plugins opgenomen worden.

Formulierveld: Website

Het website-veld ziet er ook uit als een tekstveld. De invoer wordt gecontroleerd aan de hand van de URL-standaard.

Website-veld

Buiten de zichtbare breedte van het veld en/of het een verplicht veld is kent dit veld verder geen bijzondere instellingen.

Formulierveld: ReCaptcha

reCaptcha wordt ingezet om inzendingen van spam-robots tegen te gaan.

reCaptcha

reCaptcha is een technologie van Google. Om reCaptcha te gebruiken is dan een API-Key van Google nodig welke gratis te verkrijgen is.

Formulierveld: Tijd

Via dit veld is een tijd in te voeren. De tijd (klok) is instelbaar als 12 of 24 uurs als ook het aantal minuten (tijdslot) wat te kiezen is.

Tijden-keuze

Het is ook mogelijk om een enkel tijdsverloop als keuze te laten zien om de keuze voor de gebruiker te vereenvoudigen.

Formulierveld: Datum

Zoals de benaming van het veld al aangeeft is het hier alleen mogelijk om een datum in te voeren. In te stellen is of er een kalender-popup gebruikt kan worden:

Datumveld met kalender-popup

Naast de kalender-optie is het nog mogelijk om een regio (land) te kiezen voor de datum-standaard en vanzelfsprekend of dit een verplicht veld is of niet.

Formulierveld: Telefoon

Het telefoonveld ziet er uit als een normaal tekstveld, met als verschil dat er alleen een voorgedefinieerd nummer in combinatie met karakters als ( ) – + ingevoerd mag worden.

Telefoonveld

Door de vele verschillen in de opmaak van telefoonnummers in Europa wordt dit veld niet vaak toegepast bij openbaar beschikbare formulieren. Hebben we een formulier welke we enkel intern gebruiken en willen we een eenduidige invoer van de telefoonnummers dan is dit veld daarvoor te gebruiken.

Formulierveld: Uitklapbaar (keuzeveld)

Het “Uitklapbaar” keuzeveld is te vergelijken met de “Meerkeuze” en/of “Radio Button”, met als verschil dat de keuzeopties als een uitklap-menu beschikbaar komen:

formulieren uitklapbaar keuze veld

Het aantal opties is in principe onbeperkt aan te maken en zo in te stellen dat meerdere opties te kiezen zijn of alleen één. Een “autocomplete” functie is beschikbaar om het kiezen d.m.v. intypen van de keuze versneld kan worden.

Net als bij de Meerkeuze en de Radio Button zijn er ook “verborgen” waardes aan de keuze-opties mee te geven waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook weer te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Dit veld wordt gebruikt als er veel opties beschikbaar zijn om uit te kiezen.

Formulierveld: Radio Button (keuze)

De Radio Button is een “of of” keuzeveld. De bezoeker kan dus maar één keuze selecteren:

Radio Button

Net als bij de “Meerkeuze” heeft het veld ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Het veld is ideaal om de bezoeker een snelle keuze te laten maken.

Formulierveld: Meerkeuze

Het meerkeuze-veld wordt gebruikt om een aantal vaste keuzes te laten zien aan de bezoeker. In tegenstelling tot de “Radio Button” kan de bezoeker kan dan één of meerdere keuzes selecteren:

Meerkeuze

Het veld heeft ook de optie “Anders”. Kies de bezoeker daarvoor dan verschijnt er een tekstveld waarin de bezoeker een korte vrij tekst kan invoeren.

De uitlijning van de opties kan zowel op één regel als onder elkaar of in kolommen. Ook kunnen er “verborgen” waardes aan de keuze-opties meegegeven worden waarmee verder in het formulier gerekend zou kunnen worden. De keuze-opties zijn ook te gebruiken als voorwaarde bij vervolg-velden met conditionele logica.

Formulierveld: Nummer

Via een nummer-veld kunnen we de bezoeker een getal laten invoeren.

Nummerveld

Het getal kan vrij ingevoerd worden of via een ‘selector’ worden gekozen. Zowel de minimum als de maximum waarde is in te stellen als ook de stap-grootte. Valt het nummer niet binnen de range welke ingesteld is zal een foutmelding getoond worden en wordt de invoer niet goedgekeurd.

De ingevoerde waarde kan eventueel ook gebruikt worden bij andere velden als rekenwaarde om zo, bijvoorbeeld, een offerte of enquête -formulier te maken.

Formulierveld: Tekst

Het tekstveld is het meest gebruikte veld bij formulieren en wordt gebruikt om de bezoeker een vrije tekst op één regel te laten invoeren.

Tekstveld

Het veld heeft standaard geen beperkingen qua invoer en kan wel of niet verplicht gesteld worden. De gegevens welke de bezoeker mag invoeren is wel in te perken via speciale opmaak-codes. Zo is ook de breedte van het veld aan te passen.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren voor velden als Voornaam, Achternaam, Woonplaats, Onderwerp, etc.

Formulierveld: E-mailadres

Door middel van het E-mailadres -veld beperken we de invoer tot een geldig e-mailadres:

E-mailadres -veld

Er wordt automatisch gecontroleerd of de invoer een geldig e-mailadres formaat heeft. Is dat niet zo, zal er een foutmelding verschijnen.

Formulierveld: Paragraaf

Het paragraaf-veld is een soort van tekst-veld waarbij de bezoeker de mogelijkheid krijgt om “onbeperkt” aantal tekstregels in te vullen:

Paragraafveld

Het aantal zichtbare regels en de breedte van het veld zijn vrij in te stellen. Ook is het veld verplicht te maken.

Dit veld wordt meestal gebruikt bij contactformulieren om de reden van het inzenden van het formulier te laten beschrijven.

Formuliervelden

Er zijn vele type velden beschikbaar. Het meest gebruikte veld is het tekstveld. Hiermee kan de bezoeker vrije tekst invoeren als bijvoorbeeld voornaam, achternaam, etc.

Ook zijn er speciale velden waarbij de invoer beperkt is. Dat zijn o.a. de velden: datum, tijd, e-mailadres, website, telefoon, etc. Bij ieder veld is kunnen we instellen of het veld “verplicht” is. Wordt een verplicht veld niet ingevuld, kan de bezoeker het formulier niet inzenden of verder gaan met het invullen van overige velden.

Willen we vaste informatie van de bezoeker dan kunnen we die instellen met behulp van de “Meerkeuze”, “Radio Button” of het “Uitklapbaar” -veld.

Het is belangrijk om bij het maken van een formulier van te voren goed na te denken over de hoeveelheid en welke -informatie we van de bezoeker verlangen.

Lange formulieren (een formulier met veel velden) kan de bezoeker afschrikken en dan het formulier niet invullen.

Willen we meer informatie van de bezoeker dan is het raadzaam om gebruik te maken van zgn. conditionele secties om velden pas zichtbaar te maken zodra er al een aantal velden zijn ingevuld, eventueel door middel van de Meerkeuze en/of Radio-Button.

Formulierveld: Bestandsupload

Via dit veld geven we de bezoeker de mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:

formulier bestandsupload

Bestandsupload-veld

Het aantal bestanden, het bestandstype en de maximale grootte welke geupload mag worden is in te stellen.

Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.