WordPress - Wetenswaardigheden

WordPress met WAMP

We beschreven eerder al hoe we WordPress op de pc kunnen installeren met behulp van Bitnami. Een andere optie is om gebruik te maken van WAMP.

WAMP creëert net als Bitnami een serveromgeving op de pc. WAMP is speciaal voor Windows, terwijl Bitnami ook een Apple versie heeft. Bitnami installeert WordPress automatisch mee, terwijl we dat bij WAMP zelf moeten doen. Het voordeel van het zelf doen, is wel dat we gelijk enige oefening krijgen met het handmatig aanmaken van een database en de handmatige installatie van WordPress (hoe eenvoudig die ook is….).

Wat is WAMP?

WAMP is een combinatie van een Apache Webserver, een PHP compiler en een MySQL database server. Deze drie zijn alle nodig om WordPress op de computer te kunnen laten functioneren.

Ze zijn ook alle drie apart (gratis) verkrijgbaar, in WAMP zijn ze gebundeld en tot één installatie-module gebundeld.

WAMP Installeren op de PC

Als eerste dienen we de WAMP installatie module te downloaden. Deze is te krijgen op de WampServer wesbite:

Wampserver Website

WampServer Website

Kies dus voor “Start Using WampSever” en we komen op de download pagina uit:

WampServer Download

WampServer Download

Kies hier voor de 32 of 64 -bits versie, afhankelijk van de Windows versie die op uw pc draait.  Bent u niet zeker welke versie van Windows u heeft, kies dan op uw PC voor de Windows-instellingen:

Windows Instellingen

Windows Instellingen

En dan voor Systeem -> Info:

PC Systeem Info

PC Systeem Info

Heeft u dus een 64-bit besturingssysteem kiest u voor de 64-bit versie van Wamp. Dan zal de download starten en zodra die gereed is kunt u dat bestand opstarten.

Volg de instructies nauwkeurig op, de meeste spreken voor zich. In dit scherm kiest u waar u de WampServer op de PC wilt laten installeren:

Wamp Installatie map kiezen

Installatie map kiezen

Dan zal er nog gevraagd worden welke webbrowser u wilt gebruiken. Standaard staat deze op Internet Explorer. Wij hebben deze ingesteld op Google Chrome, door te bladeren naar de map waar Google Chrome op de PC staat (meestal is dat: C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application):

WampServer Webbrowser keuze

Andere browser kiezen

Dan wordt er nog gevraagd welke editor u wilt gaan gebruiken. Standaard staat deze op Notepad. Wilt u een andere gebruiken maak dan in dat scherm een keuze.

De WampServer zal nu verder geïnstalleerd worden. Eenmaal klaar is er een WampServer icoon geplaatst op uw bureaublad en kunt u de server opstarten.

Database Aanmaken

Voordat nu WordPress geïnstalleerd kan worden dienen we eerst een database aan te maken. Hiervoor dient u eerste de WampServer te starten (dubbel-klik het Wamp-icoon op uw bureaublad). Is de WampServer actief dan ziet u een klein groen icoontje rechts onderin het scherm verschijnen.

Klik nu op dat icoontje en kies dan voor phpMyAdmin:

WampServer phpMyAdmin Opstarten

phpMyAdmin

Het loginscherm van phpMyAdmin verschijnt en hier dient u als gebruikersnaam “root” op te geven, zonder wachtwoord:

WampServer Inloggen phpMyAdmin

Inloggen phpMyAdmin

Eenmaal ingelogd kiest u links boven in het scherm voor “Databases” en geeft u in het veld onder “Create database” een naam op voor de database die u wilt gaan gebruiken voor de website:

phpMyAdmin database aanmaken

Database aanmaken

De database wordt dan aangemaakt met dezelfde user-naam (root) en geen wachtwoord. Op zich niet zo’n probleem daar server lokaal op de computer draait.

Willen we een wachtwoord en een andere gebruikersnaam toevoegen dan doen we dat door boven in het scherm voor “User accounts” te kiezen en daar een gebruiker met wachtwoord aan te maken:

phpMyAdmin Gebruiker aanmaken

phpMyAdmin Gebruiker aanmaken

Om er nog voor te zorgen dat we dan alle rechten krijgen binnen phpMyAdmin moeten we in hetzelfde scherm (iets naar beneden scrollen) alle rechten kiezen:

phpMyAdmin gebruikers rechten

Gebruikersrechten toewijzen

Door nu rechts onder in het scherm op “Go” te klikken zal de gebruiker met wachtwoord en alle rechten aangemaakt worden.

Nu we de database hebben aangemaakt kunnen we WordPress installeren.

WordPress Installeren

Om WordPress te installeren moeten we eerst WordPress downloaden en doen dat het beste via WordPress.org:

WordPress download

Download WordPress

WordPress wordt als zip-bestand gedownload en die dient u dan uit te pakken en in de map www te plaatsen waar de WampServer geïnstalleerd is.

WordPress in WampServer plaatsen

WordPress Uitpakken

Die map mag iedere naam krijgen, en kan bijvoorbeeld de naam van uw website zijn. Deze map-naam wordt dan gebruikt als url in de browser.

Wij hebben de map waar we de WordPress bestanden in hebben geplaatst “mijn-website” genoemd.

Zijn alle bestanden in een map geplaatst in de www-map van Wamp, dan kunnen we de installatie starten door in de webbrowser “localhost/mijn-website” in te typen en de WordPress-installatie zal starten. U kiest nu eerst de taal, dan verschijnt er een informatief scherm en kunnen we de installatie starten:

WordPress Installatie Starten

Installatie Starten

Nu moeten we database gegevens opgeven die we zojuist in phpMyAdmin hebben aangemaakt:

WordPress database gegevens opgeven

Database gegevens invoeren

Het eerste blok zijn dus de database-gegevens, dan volgt de hostnaam welke we op “localhost” laten staan omdat we een lokale pc-installatie aan het uitvoeren zijn.

De “Tabelprefix” staat standaard op “wp_”. Willen we meerdere websites aanmaken op dezelfde database dienen we die te wijzigen.

Nu dienen we alleen nog de website gegevens en de gegevens op te geven van de admin-gebruiker:

WordPress Website en Admin gegevens invoeren

Website & Admin Gegevens invoeren

Zijn alle ingevoerde gegevens correct zal WordPress dit bevestigen en kan de “echte” installatie beginnen:

WordPress Installatie Starten

Daadwerkelijke Installatie Starten

Door op de knop De installatie uitvoeren te klikken zal WordPress de installatie afronden, wat slechts enkele minuten zal duren.

Daarna kunnen we op de website inloggen door in de browser “localhost/mijn-website” te typen (waar mijn-website de naam van de WordPress map is die u gekozen heeft). Het bekende inlog-scherm zal dan verschijnen:

Inloggen WordPress

WordPress Inlog Scherm

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *