Bestandsupload Veld
Via dit veld geven we de bezoeker mogelijkheid om één of meerdere bestanden toe te voegen aan het formulier:
Het bestandstype en de maximale grootte welke bijgevoegd (geupload) mag worden is in te stellen.
Heb je bijvoorbeeld een sollicitatieformulier, dan zou de bezoeker een cv en pasfoto kunnen uploaden.
Vink deze optie aan als de bezoeker dit veld verplicht moet invullen. Standaard wordt een verplicht veld aangegeven met een * . Dit kan in ieder gewenst symbool of tekst gewijzigd worden.
Als deze optie aangevinkt is verschijnt er een extra optie om de foutmelding welke verschijnt als dit veld niet is ingevuld aan te passen.
De veldsleutel wordt gebruikt om het veld een unieke naam te geven. Deze wordt gebruikt om met name bij weergaven de velden "leesbaarder" te maken.
De naam moet uniek zijn. Indien de naam al bestaat zal Formidable een nummer aan het eind van de veldsleutel toevoegen.
Standaard bestaat de veldsleutel uit random aangemaakte nummers en karakters:
Het is raadzaam om, als soort van gewoonte, de velden te benoemen. De velden zijn dan bij het maken van weergaven en het gebruik van velden in bijv. e-mailmeldingen, herkenbaar.
Hiermee kunnen we de positie (plaats) van het label bepalen:
"Standaard" wordt het label boven het veld getoond.
De opmaak van het label is eventueel aan te passen via de algemene stylen van Formidable (zie: Formidable Stylen).
Hiermee is het mogelijk om een veld alleen te tonen aan gebruikers met een bepaalde rol:
De getoonde gebruikersrollen zijn afhankelijk van extra plugins. Hier zijn extra webshop en SEO -gebruikers zichtbaar.
Wordt er voor een bepaalde gebruikerrol gekozen, is het veld dan alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers met die specifieke gebruikersrol (zie: WordPress Gebruikers voor een uitleg over de gebruikersrol).
Conditionele logica wordt gebruikt om velden en/of secties te tonen of te verbergen afhankelijk van een gekozen of ingevulde waarde van een ander veld (of meerdere velden) van het formulier:
Voorbeeld: Contactformulier met conditionele velden
"Dynamische standaardwaardes" zijn waardes die dynamisch bij een veld ingevuld kunnen worden.
Een "dynamische" waarde is bijvoorbeeld de voor en achternaam van de gebruiker (indien het om een geregistreerde gebruiker gaat), het e-mailadres, de huidige datum of tijd, etc. Doorgaans een waarde die al bekend is.
Deze optie wordt voornamelijk gebruikt bij tekstvelden.
Voor een uitgebreide omschrijving zie: Dynamische Standaardwaarde
Hier kunnen we voor het gekozen veld een specifieke foutmelding noteren welke getoond wordt aan de bezoeker als het veld niet volgens de instellingen is ingevuld.
Dit veld heeft een aantal specifieke instellingen om met name het type bestand, de grootte en het aantal bestanden wat bijgevoegd (geupload) mag worden.
Plaatsen we hier een vinkje dan mag de bezoeker meerdere bestanden toevoegen:
Is deze aangevinkt zal er een extra optie verschijnen bij de “Bestand limieten” om een limiet te zetten op het aantal.
Standaard worden alle bestanden die aan dit veld worden toegevoegd door de bezoeker opgeslagen op de website, ook als het formulier dus nog niet ingezonden is.
Indien aangevinkt worden de bestanden die zijn geupload verwijderd als de inzending wordt verwijderd of als de bestanden voor het verzenden van het formulier door de bezoeker worden verwijderd of gewijzigd.
Indien aangevinkt zullen de bestanden worden toegevoegd aan de ingestelde e-mailactie.
Maak je gebruik van meerdere e-mailacties zullen de bestanden aan alle e-mailacties worden toegevoegd. Er is geen optie beschikbaar om te kunnen kiezen aan welke e-mailactie ze zullen worden toegevoegd.
Tijdens de Expert-training behandelen we een code-snippet om bepaalde e-mailacties uit te kunnen schakelen.
Hiermee kunnen we als er een afbeelding wordt bijgevoegd de afmeting in pixels van de afbeelding automatisch laten aanpassen.
Kiezen we hiervoor kunnen we de breedte of hoogte in pixels van de afbeelding instellen. Kiezen we voor breedte zal de hoogte automatisch naar verhouding worden aangepast (en omgekeerd).
Hier hebben we twee velden waar we tekst in kunnen opgeven:
Het eerste veld toont de tekst welke verschijnt als we geen gebruik maken van een extra CSS-layout-klasse en ziet er dan aan de voorkant zo uit:
Voegen we (handmatig) aan de “CSS layout klassen” de klasse “frm_compact” toe dan wordt er alleen een knop getoond om de bestanden te selecteren:
De tekst welke dan in de knop verschijnt kunnen we dan opgeven in het “Beknopt upload tekst” veld.
Standaard worden alle bestanden in de upload-map van WordPress opgeslagen. Wil je die bestanden zien, ga je in het WordPress admin-menu naar “Media”.
Dan kies je voor “lijst” overzicht en er verschijnt een extra filter om de “formulier uploads” weer te geven:
Kies dan de optie “Toon formulier uploads” en klik op Filter.
Alle uploads vanaf de online formulieren worden dan zichtbaar. Daarna kun je ze met de standaard mediabibliotheek functies gebruiken.
Vragen & Info
Heb je vragen naar aanleiding van dit onderwerp, geef dan een reactie via onderstaand reactie-formulier of stuur ons een mail op: info@qwain.nl.
Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .