Meerkeuze
Vink deze optie aan als de bezoeker dit veld verplicht moet invullen. Standaard wordt een verplicht veld aangegeven met een * . Dit kan in ieder gewenst symbool of tekst gewijzigd worden.
Als deze optie aangevinkt is verschijnt er een extra optie om de foutmelding welke verschijnt als dit veld niet is ingevuld aan te passen.
De veldsleutel wordt gebruikt om het veld een unieke naam te geven. Deze wordt gebruikt om met name bij weergaven de velden "leesbaarder" te maken.
De naam moet uniek zijn. Indien de naam al bestaat zal Formidable een nummer aan het eind van de veldsleutel toevoegen.
Standaard bestaat de veldsleutel uit random aangemaakte nummers en karakters:
Het is raadzaam om, als soort van gewoonte, de velden te benoemen. De velden zijn dan bij het maken van weergaven en het gebruik van velden in bijv. e-mailmeldingen, herkenbaar.
Hiermee kunnen we de positie (plaats) van het label bepalen:
"Standaard" wordt het label boven het veld getoond.
De opmaak van het label is eventueel aan te passen via de algemene stylen van Formidable (zie: Formidable Stylen).
Hiermee is het mogelijk om een veld alleen te tonen aan gebruikers met een bepaalde rol:
De getoonde gebruikersrollen zijn afhankelijk van extra plugins. Hier zijn extra webshop en SEO -gebruikers zichtbaar.
Wordt er voor een bepaalde gebruikerrol gekozen, is het veld dan alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers met die specifieke gebruikersrol (zie: WordPress Gebruikers voor een uitleg over de gebruikersrol).
Conditionele logica wordt gebruikt om velden en/of secties te tonen of te verbergen afhankelijk van een gekozen of ingevulde waarde van een ander veld (of meerdere velden) van het formulier:
Voorbeeld: Contactformulier met conditionele velden
"Dynamische standaardwaardes" zijn waardes die dynamisch bij een veld ingevuld kunnen worden.
Een "dynamische" waarde is bijvoorbeeld de voor en achternaam van de gebruiker (indien het om een geregistreerde gebruiker gaat), het e-mailadres, de huidige datum of tijd, etc. Doorgaans een waarde die al bekend is.
Deze optie wordt voornamelijk gebruikt bij tekstvelden.
Voor een uitgebreide omschrijving zie: Dynamische Standaardwaarde
Net als bij ieder veld is het label en de omschrijving van de radio-button aan te passen door er in te klikken en de benaming in te typen:
Door in één van de “Optie” (s) te klikken is de benaming van de keuzemogelijkheid aan te passen:
Extra opties (keuzemogelijkheden) toevoegen is eenvoudig en doe je door op Optie toevoegen te klikken. De extra optie zal dan onderaan toegevoegd worden.
Wil je een optie verwijderen, hover dan over de optie en klik op de prullenbak die dan verschijnt.
Via de optie “Andere” toevoegen wordt er een keuze toegevoegd waarbij een extra tekstveld voor de bezoeker beschikbaar komt als er voor die optie gekozen wordt:
De tekst “Anders” is aan te passen door er in te klikken. In tegenstelling tot de radiobutton en het uitklapbaar-veld is er bij de meerkeuze de mogelijkheid om meerdere “Anders” opties toe te voegen.
Heb je een wat langere lijst aan keuzemogelijkheden dan kan het wat tijdrovend zijn om alle opties via de knop Optie toevoegen en dan de keuzenaam te wijzigen. Dan is het sneller om dat te doen via de mogelijkheid “Bulk-edit opties”:
De opties (keuzes) type je dan eenvoudig in gescheiden door een Enter ↵. Heb je alle keuzes toegevoegd, klik je op Veld keuzes bijwerken en ze zijn toegevoegd.
Links in dit scherm zie je een lijst met voor gedefinieerde lijsten aan keuzes. Voor het “annuleren” van een aangebrachte wijziging in dit scherm, klik je op ‘X’, rechts bovenin het venster.
De “Bulk-edit opties” is ook handig voor het invoegen van een keuze bij een reeds bestaande lijst. Klik dan achter de keuze in dit venster, dan Enter ↵, en je kunt de extra keuze toevoegen.
De meerkeuze kent een tweetal extra instellingen, naast de hiervoor beschreven “Standaard Veld Instellingen“. Dat zijn de “Uitlijning” en de “Scheidingswaardes”.
Via de “Uitlijning” kunnen we instellen of de keuzes op één regel (dus naast elkaar) of op meerdere regels (onder elkaar) getoond dienen te worden:
Door een vinkje te zetten bij “Gebruik verschillende waarden” worden er “waardes” achter de keuzes geplaatst:
Door nu in één van die scheidingswaarden te klikken (naast de keuze, boven in het venster) kunnen we die waarde aanpassen. We kunnen daar zowel tekst als cijfers plaatsen.
Die scheidingswaarde wordt niet getoond aan de bezoeker, en wordt meestal gebruikt als zoek of reken -waarde bij overige velden op het formulier. Heb je bijvoorbeeld een offerte-formulier dan zou je een meerkeuze kunnen gebruiken met “extra koop-opties”, waarbij je dan de scheidingswaarden gebruikt om de prijzen van die extra opties door te berekenen na de keuze van een extra optie.
In de “Gevorderde” sectie komen we hier uitgebreid op terug met een aantal voorbeelden.
Zowel de labels als de stijl van de keuzes kunnen qua kleur en lettertype aangepast worden. Zie hiervoor het onderwerp “Formidable Stylen → Checkbox & Radiovelden“.
Vragen & Info
Heb je vragen naar aanleiding van dit onderwerp, geef dan een reactie via onderstaand reactie-formulier of stuur ons een mail op: info@qwain.nl.
Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .