Formidable - Formulieren

Formidable Formulieren Maken

Inleiding

Voor WordPress zijn er diverse contactformulieren-plugins verkrijgbaar. Zoek maar eens bij WordPress.org op de plugin-pagina op “contact form”. Dan krijg je honderden resultaten gerelateerd aan contactformulieren.

De meest bekende zijn: Contact Form 7, Gravity Forms, Formidable Forms, Ninja Forms en WPForms.

En er zijn er nog veel meer. Contact Form 7 is zo’n beetje de meest bekende en wordt door miljoenen websites in de wereld gebruikt. Voor een basis contactformulier voldoet deze plugin prima. Wil je echter een stapje verder gaan met velden als uitklap-opties, conditionele acties of het aanpassen van de stijling van het formulier; dan is dat niet eenvoudig met deze plugin. Kennis van HTML en CSS is dan onontbeerlijk en kan tevens erg tijdrovend zijn.

Dit verklaard dan ook de groeiende populariteit van formulier-plugins als Gravity Forms en Formidable Pro.

Beide plugins zijn bedoeld voor de serieuze formulieren bouwers en kennen ongekende mogelijkheden van een eenvoudig contactformulier tot uitgebreide enquêtes of zelfs offertes met rekenvelden. De mogelijkheden zijn beperkt tot eigen kennis en creativiteit.

Formidable kent in tegenstelling tot Gravity Forms een basis gratis versie welke verkrijgbaar is op WordPress.org.

We gebruiken Formidable Pro veelvuldig en zullen tijdens deze serie het maken en stijlen van eenvoudige formulieren tot het gebruik van alle opties van Formidable behandelen. Een aantal voorbeelden welke de revue zullen passeren vindt je hier: Formidable Voorbeelden.

Formidable Installeren

Formidable is in twee versies beschikbaar; een gratis versie en een betaalde versie. De gratis versie laat zich eenvoudig installeren door deze bij de plugins toe te voegen:

WordPress Formidable Installeren

Formidable Installeren

Na installatie en activatie zal er een extra menu verschijnen genaamd “Formidable”.

Indien je de “Pro” versie hebt aangeschaft kun je die installeren door het gedownloade zip-bestand te installeren. Zie evt. voor het installeren van plugins dit artikel: WordPress Plugins Installeren. Via je Formidable account verkrijg je dan een licentie welke je dan dient in te voeren in het veld “licentie sleutel” welke te vinden is onder “Formidable -> Globale Instellingen”. Na het invoeren van de licentie-sleutel zullen alle “Pro” opties ook actief worden.

Formidable Lite versus Pro

De gratis versie wordt ook wel “Lite” genoemd en heeft niet alle mogelijkheden beschikbaar welke wel in de “Pro” (betaalde) versie geactiveerd zijn.

Zo zijn bijvoorbeeld in de “Lite” versie alleen de volgende formuliervelden beschikbaar:

Formidable Lite Velden

Formidable “Lite” – Velden

De rood omkaderde velden zijn beschikbaar in de “Lite” versie, welke meer dan genoeg zijn om een basis contactformulier te maken.

Om te kunnen rekenen, conditionele acties te doen, velden over meerdere pagina’s te verdelen, etc.; zoals de formulieren welke we op onze voorbeeld-pagina tonen dien je de “Pro” versie aan te schaffen.

Ook zijn de styling-mogelijkheden beperkt tot één stijl (kleur, font -instellingen etc.) voor alle formulieren, terwijl in de “Pro” versie voor ieder formulier een aparte stijl aangemaakt kan worden.

Inzendingen worden standaard ook door Formidable opgeslagen. Deze kunnen met de “Pro” versie ook nog bewerkt worden, terwijl ze met de “Lite” versie alleen bekeken kunnen worden. Tevens kunnen bij de “Pro” versie ook de inzendingen geëxporteerd worden om bijvoorbeeld te gebruiken als een mailinglijst of om te bewerken in bijvoorbeeld Excel.

De overige verschillen zullen we tijdens de diverse onderwerpen welke we in deze serie zullen behandelen aangeven. Als eerste starten we met het aanmaken van een contactformulier.

Formidable Velden

Formulieren werken met invoervelden. Om de invoer te beheren (en te controleren) zijn er diverse typen invoervelden aanwezig. Het veldtype “Tekst” is het meest vrije invoerveld waar de bezoeker alle karakters (en nummers) mag invoeren. De meeste veldtypes zijn afgeleid van het tekst-veld met een beperking van de invoer. Zo is bijvoorbeeld het veld “Email adres” eigenlijk ook een tekstveld, echter wordt er bij dit veld gecontroleerd of de ingevoerde tekst het format van een e-mailadres heeft.

In de basis versie (“Lite”) van Formidable kunnen we de volgende velden gebruiken:

VeldtypeOmschrijving
TekstWordt gebruikt om de bezoeker tekst in te laten voeren als bijvoorbeeld "voornaam", "achternaam", etc. Het tekstveld is een
enkelvoudige regel.
ParagraphHet paragraph-veld is ook een tekstveld maar met meerdere (instelbare) regels. Deze wordt doorgaans gebruikt om bijvoorbeeld bij een contactformulier het bericht in te laten typen.
MeerkeuzeEen zgn. aanvink-veld. De keuzes zijn voorgedefinieerde opties welke de bezoeker kan aanvinken. Meerdere "vinkjes" zijn mogelijk.
Radio ButtonOok een aanvink-veld met keuze-opties. Hier is slechts één keuze mogelijk.
UitklapbaarEen soortgelijk veld als de "Meerkeuze" maar dan als "uitklap" -menu.
Email adresOm een e-mailadres op te geven. Dit is een soort van tekst-veld waarbij de invoer wordt gecontroleerd op het juiste (@ en .domeinextensie) e-mail formaat.
WebsiteIdem als e-mailadres, maar dan wordt er gecontroleerd op het juiste format van een website url (link).
NummerIn dit veldtype kunnen alleen nummers ingevoerd worden.
PhoneEen veld om een telefoonnummer in te voeren. Het formaat van het telefoonnummer is instelbaar.
HTMLDit veld heeft geen invoer opties, maar kan gebruikt worden om bijvoorbeeld extra tekst ter informatie voor de bezoeker te tonen. Alle HTML-codes (als < p >, < h2 >, etc.) kunnen hier gebruikt worden.
Verborgen veldDit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en heeft (naar onze mening) geen toegevoegde waarde voor basis formulieren. Wordt doorgaans alleen gebruikt bij bijvoorbeeld rekenformulieren om tijdelijke gegevens op te slaan en later dan weer te gebruiken.
Gebruikers IDOok dit veld wordt niet getoond aan de bezoeker en slaat de gebruikers-ID op als de bezoeker is ingelogd op de website bij het invullen van het formulier.
reCaptchaToont een reCaptcha veld welke eerst door de bezoeker verwerkt dient te worden alvorens het formulier ingezonden kan worden. Om van deze gebruik te maken dient een "Google reCaptcha" account aangemaakt te worden.

Deze velden zijn meer dan voldoende om een basis contactformulier te maken.

Contactformulier Maken

We krijgen regelmatig de vraag of een contactformulier niet uit te tijd is… daar zijn de meningen over verdeeld, echter onze ervaring is dat een goed ingericht contactformulier nog steeds zijn vruchten afwerpt. Het formulier dient dan wel overzichtelijk en eenvoudig in te vullen zijn.

Een contactformulier maken met Formidable gaat eenvoudig en snel. De invulvakken worden “velden” genoemd. De verschillende type velden zullen we later in dit artikel bespreken en gedurende een vervolg van deze inleiding tevens gaan gebruiken.

Het basis contactformulier wat we gaan maken bestaat uit: de voor en achternaam van de inzender, het e-mailadres en telefoonnummer, een onderwerp-veld en een bericht-veld. We gebruiken hiervoor de “Lite” versie daar deze over al deze velden beschikt.

Via “Formidable” kiezen we dan voor “nieuwe toevoegen”:

Formidable Contactformulier Maken

Nieuw Formulier Maken

Het formulier “Contact Us” is als voorbeeld mee geïnstalleerd en kan eventueel als voorbeeld dienen. We starten met een geheel blanco formulier door te kiezen voor “nieuwe toevoegen”.

In het scherm wat dan volgt hebben we dan de optie om een “blank form”, een “template” te kiezen of een formulier te importeren:

Formidable Nieuw Formulier Opties

Nieuw Formulier – Keuzes

De optie “Template” geeft de mogelijkheid om een aantal door Formidable gemaakte templates te gebruiken als basis. Hiervoor is dan wel de “Pro” versie nodig. Een eerder gemaakt formulier (voor bijvoorbeeld een andere website) met Formidable kan geïmporteerd worden via de “Import Form” optie.

We willen starten met een blanco formulier en kiezen dus voor “Create Blank Form” (in dit scherm zie je gelijk dat Formidable nog niet volledig vertaald is naar het Nederlands).

Nu dienen we een naam voor het formulier in te voeren, de velden te kiezen welke we aan het formulier willen toevoegen en het formulier te publiceren:

WordPress Contactformulier maken

Formulier Aanmaken

Als eerste geven we dan een naam op voor het formulier (1). Dan voegen we de velden toe aan het formulier die we willen gaan gebruiken door deze aan te klikken of op de plek in het formulier te slepen (2). Als laatste stap dienen we het formulier dan op te slaan door op “Publiceren” te klikken (3).

Velden toevoegen

Voor het contactformulier hadden we een paar velden gedefinieerd: voornaam, achternaam, e-mailadres, telefoonnummer, onderwerp en bericht. We zullen ze hierna één voor één toevoegen.

Als eerste klikken we dan op het veldtype “Tekst”. Het veld zal nu verschijnen in het formulier-gebied. Ieder veld wat we toevoegen dienen we een naam (label) te geven zodat de bezoeker weet wat we verwachten dat hij/zij daar in moet vullen:

Formidable Tekstveld invoegen

Labels benoemen

Bij:

  1. geven we dan als veldlabel “Voornaam” op;
  2. hier kunnen we eventueel een korte omschrijving ter verduidelijking voor de bezoeker opgegeven.

De veldinstellingen laten we (voor nu) even voor wat ze zijn en zullen ze nadat we alle velden voor het contactformulier hebben toegevoegd gaan bekijken en instellen.

Deze stap herhalen we dan door nog een tekstveld toe te voegen en deze als veldlabel “Achternaam” op te geven.

Zo voegen we ook het veld “email adres” en telefoonnummer toe door eenvoudig die velden aan te klikken en dan de veldlabels naar wens aan te passen.

Dan volgt weer een tekstveld voor het “Onderwerp” met daaronder een “Paragraph” veld voor het bericht. Het formulier, in de Formidable-editor, ziet er dan als volgt uit:

Formidable Contactformulier velden maken

Contactformulier velden

Nadat we dan een titel aan het formulier gegeven hebben, kunnen we het formulier “publiceren” en gebruiken in een pagina.

Na het publiceren komen we automatisch op het scherm voor de instellingen van het formulier. Daar we nog niet alle veldinstellingen afgehandeld hebben klikken we eerst weer op “Bewerken” om terug te keren naar de formulier-editor van Formidable:

Formidable Formulier Editor

Terug naar de formulier-editor

Nu hebben we rechts bovenin het scherm een optie om het formulier te bekijken. Dat kan via een “blanco pagina” of in de standaard pagina-template van het actieve thema. We kiezen hier voor het thema en krijgen dan het volgende voorbeeld:

Formidable Formulier Preview

Formulier Voorbeeld (Preview)

De tekst “Form Preview” is geplaatst door het thema en is de pagina-titel. Deze kunnen we dus negeren omdat we later het formulier in een pagina gaan plaatsen. De formulier-titel (“Contactformulier”) wordt hier getoond, maar is optioneel en kan uitgeschakeld worden op de pagina waar we het formulier uiteindelijk gaan gebruiken.

Nu hebben we een “beeld” van hoe het formulier er op de website uit zal gaan zien.

De velden voornaam en achternaam, zo ook telefoon en e-mail, zouden we het liefst op één regel willen zien. Tevens willen we een aantal velden verplicht maken.

Om dit te bewerkstelligen dienen we dan nu de veldinstellingen aan te passen.

Veld Instellingen

Om nu de velden voornaam en achternaam op één regel te krijgen, klikken we als eerste op “Voornaam” en dan op “Veld instellingen”:

Formidable Tekstveld Instellingen

Tekstveld Instellingen

Bij (1) kunnen we het veldtype wijzigen en aanvinken of het veld verplicht is om in te vullen of niet. Vinken we aan dat het een verplicht veld is dan kunnen we bij (7) een tekst opgeven welke verschijnt als de bezoeker het veld niet heeft ingevuld en op de verzendknop heeft geklikt. Geven we bij (7) geen tekst op, dan zal de standaard tekst “Dit is een verplicht veld” getoond worden.

De “Veld Sleutel” (2) wordt gebruikt om de informatie welke de bezoeker opgeeft op te slaan in de WordPress Database en die informatie weer terug te vinden. We komen hier later op terug bij de uitgebreide formulieren en laten er gewoon staan wat er staat.

“CSS layout klassen” (3). Hiermee kunnen we velden op één rij laten vertonen. Om bij dit formulier de “Voornaam” als eerste te tonen en met een maximale breedte van 50%, klikken we eerst in het veld bij (3), daarna op de knop die rechts in het beeld verschijnt “Eerste” en dan op “1/2”. De CSS-klassen worden dan toegevoegd:

Formidable Velden op één rij plaatsen

Velden op één rij plaatsen

Daar dit het “eerste” veld is wat we op een rij willen tonen, dienen we dan ook op “Eerste” te klikken en dan op de breedte welke we het veld willen laten innemen.

Als laatste opties bij de veldinstellingen hebben we dan nog de plaats (4) waar het label getoond (in dit geval “Voornaam”) wordt. Bij (5) kunnen we dan nog opgeven welke breedte in pixels het veld op het scherm in beslag neemt en hoeveel tekens er maximaal ingevoerd mogen worden.

Bij (6) kunnen we nog opgegeven hoe de invoer eruit moet komen te zien. Deze optie zullen we later bij de geavanceerde formulieren behandelen.

Om nu het veld “Achternaam” op dezelfde regel te tonen als “Voornaam” openen we de veldinstellingen bij “Achternaam” en geven daar als “CSS layout klassen” op “1/2”. We maken dit veld tevens verplicht en geven ook nog een foutmelding op die bij dit veld dan getoond wordt als de bezoeker het veld niet heeft ingevuld en op de knop “Verzenden” heeft geklikt:

Achternaam verplicht en op één rij

Achternaam verplicht en op één rij

Deze stappen herhalen we voor het telefoonnummer en het e-mailadres. Kies hier dan tevens naar eigen wens welk veld verplicht dient te zijn en pas eventueel de validatie-teksten aan.

Nu slaan we het formulier op door op “Bijwerken” te klikken en bekijken het formulier nogmaals door dan weer op “Vooraf bekijken” te klikken:

Velden op één regel

Velden op één regel

Als laatste kunnen we nu nog via de veldinstellingen bij “Onderwerp” en “Bericht” aangeven of die wel of niet verplicht dienen te zijn. Bij het bericht-veld (type: Paragraph) hebben we nog de optie om de breedte van het veld in te stellen (in pixels) en het aantal rijen (tekst-regels) welke zichtbaar zullen zijn voor de bezoeker. Standaard staat de hoogte ingesteld op 5 rijen en de breedte op 100%.

Extra Velden toevoegen

Het is altijd mogelijk om extra velden toe te voegen aan het formulier. Hiervoor klik je het gewenste type veld aan en deze zal dan (onderaan) verschijnen in de formulier-editor.

Weet je al waar het veld dient te komen te staan kun je die ook direct op zijn plek slepen:

Formidable Extra Velden Toevoegen

Extra veld toevoegen

Veld Verwijderen / Verplaatsen

Ieder veld is eenvoudig te verplaatsen door met de muis-cursor over dat veld te gaan en die dan door middel van “drag-n-drop” naar zijn plaats te slepen.

Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met eventueel ingestelde “CSS Layout Klassen”. Slepen we bijvoorbeeld het veld “Voornaam”, in het hiervoor aangemaakt contactformulier, achter “Achternaam”; dan zal dit niets veranderen in het formulier op de website. We hebben namelijk ingesteld dat “Voornaam” als eerste getoond dient te worden.

Een veld verwijderen gaat net zo eenvoudig. Ga met de muis-cursor op het veld staan welke je wilt verwijderen en er zal een “Prullenbak” verschijnen. Klik je daar op en na bevestiging zal dat veld dan verwijderd zijn:

Formidable Velden Verwijderen/Verplaatsen

Veld verwijderen

Daar vindt je tevens een optie om het veld te kopiëren, wat handig kan zijn als je het type veld met alle instellingen nogmaals wilt gebruiken in hetzelfde formulier.

Let op: bij het verwijderen van een veld, worden niet de database gegevens verwijderd. De verwijzing naar die gegevens zullen echter niet meer kloppen.

Formulier Instellingen

Nu het formulier naar wens is kunnen we nog de instellingen aan te passen zoals bijvoorbeeld waar (welk e-mailadres) het formulier naar toegezonden dient te worden.

Dit doen we dan door bovenin het scherm voor “Instellingen” te kiezen:

Formidable Formulier Instellingen

Algemene Formulier Instellingen

Als eerste (van boven naar beneden in dit scherm) kunnen we instellen wat er moet gebeuren als de bezoeker op “Verzenden” heeft geklikt.

Via het uitklapmenu kunnen we aangeven of er een bericht getoond dient te worden (dat bericht is onderaan dit scherm in te stellen) of dat er een redirect moet plaatsvinden naar een andere pagina of dat de pagina-inhoud getoond dient te worden (er vindt dan een refresh van de pagina plaats). Daaronder kunnen we aanvinken of het ingevulde formulier getoond dient te worden met het bevestigingsbericht en of de inhoud van het formulier niet bewaard dient te worden.

Ajax

Via het blok “Ajax” hebben we een tweetal opties:

  • “Laad en bewaar…” is deze aangevinkt dan worden alle wijzigingen aangebracht via de formulier-editor direct getoond in de formulier-editor;
  • “Validate…”. Indien aangevinkt worden de verplichte velden tijdens het invullen gecontroleerd.

Stijlen en knoppen

Hier kunnen we aangegeven welke stijl het formulier moet volgen (“Stijl de Template”). Indien we de “Pro” versie hebben geactiveerd kunnen we per formulier een eigen stijl definiëren. De “Lite” versie maakt alleen gebruik van de standaard stijl-instellingen welke te wijzigen zijn via “Formidable -> Stijlen” in het hoofdmenu van het beheerderspaneel.

Als tweede optie kunnen we hier de tekst welke getoond wordt op de verzendknop aanpassen voor dit formulier.

Berichten

Via dit veld kunnen we de tekst aanpassen welke verschijnt als het formulier is ingezonden.

Overige

Hier kunnen we nog een formulier-sleutel opgeven en een beschrijving van het formulier. Indien gewenst kan de beschrijving van het formulier op de pagina getoond worden. Dat is in te stellen via de shortcode van het formulier.

De formulier-sleutel is een verwijzing naar het formulier welke we zullen gebruiken bij de geavanceerde formulieren.

Formulier “Acties”

Onder het tabblad “Algemeen” vinden we de “Form Actions”. Hier kunnen we aangeven of er een e-mail verzonden moet worden of niet en naar wie die mail dan verzonden dient te worden:

Formidable Formulier Acties

Form Actions

Via het eerste blok kunnen we een “nieuwe actie” toevoegen. Dat kan een bijvoorbeeld een extra e-mail actie zijn. In de “Pro” versie kunnen we hier dan ook een conditie aan de mail aanbrengen. Zo’n conditie kan bijvoorbeeld zijn een afdeling waarnaar de mail verstuurd dient te worden. Die “afdeling” zou dan door de bezoeker aangevinkt kunnen zijn dmv een “Meerkeuze” of “Radio” -veld.

In de “Lite” versie hebben we alleen de mogelijkheid om extra e-mail meldingen aan te maken. Dat zou dan bijvoorbeeld een tijdelijke mail kunnen zijn die we dan aan of uit zetten via de “On” knop welke zich in het e-mailmelding blok staat.

De lichtgrijze knoppen bij “Nieuwe actie” zijn niet actief. Hiervoor dienen we extra add-ons te installeren die via Formidable te downloaden zijn (wel of niet tegen betaling). Hiervoor dient ook de “Pro” versie actief te zijn.

E-mailmelding

Klikken we het blokje “E-mailmelding” open dan hebben we een aantal opties:

Formidable E-mail Instellingen

E-mail Instellingen

De eerste, het “Label” is puur voor onszelf om deze e-mailmelding een unieke naam te geven als we bijvoorbeeld meerdere e-mailmeldingen hebben aangemaakt. Daarmee kunnen we dan in het overzicht zien welke melding waarvoor dient.

Dan volgen de velden om de ontvanger(s) in te stellen. Standaard staat daar de shortcode [ admin_email ], wat inhoud dat de melding naar het mailadres wordt gestuurd wat bij de “Instellingen” van WordPress opgegeven is (zie evt. dit artikel: WordPress Instellingen).

Hier kunnen meerdere ontvangers worden opgegeven door de verschillende e-mailadressen te scheiden door een komma. Achter dit veld vindt je dan nog de opties om een “CC” en “BCC” e-mailadres op te geven.

Let op: dat indien je gebruik wilt maken van en de shortcode ([ admin_email ]) en meerdere ontvangers dat je de extra ontvanger e-mailadressen dan achter de shortcode plaatst gescheiden door een komma en niet tussen de vierkante haakjes van de shortcode.

Via het veld “Van” is aan te geven waar het bericht vandaan komt en met de knop daarachter “Reageren op” is in te stellen wat het reactie-adres wordt.

Dan volgen het onderwerp en het bericht veld. Hoe we een eigen bericht-indeling kunnen maken, komen we op terug in een later artikel over Formidable. Via de shortcode die hier staat worden de ingevulde velden meegezonden.

Het “onderwerp” is standaard leeg. Daar zouden we eventueel het “Onderwerp” veld in kunnen plaatsen welke we aangemaakt hebben in het contactformulier. Om dat te doen, klik je eerst in het veld “Onderwerp” en daarna rechts in het scherm op het veld “Onderwerp” van het formulier:

Formidable Onderwerp Veld Aanpassen

Onderwerp veld toevoegen

Nu zal dan, indien het veld ingevuld is door de bezoeker, dat veld in het “Onderwerp” van de e-mailmelding verschijnen.

 

Opties

Als laatste hebben we hier nog een tweetal opties om het IP-adres mee te versturen en evt. de e-mailmelding in “platte” tekst te laten versturen.

HTML-Aanpassen

Als laatste tabblad bij de formulier-instellingen hebben we nog de mogelijkheid om de door Formidable gegenereerde HTML van het formulier aan te passen.

Hier komen we op terug bij het maken van geavanceerde formulieren.

Formulier Gebruiken

Nu alle instellingen van zowel de velden van het formulier als de acties die moeten plaatsvinden na het invullen en verzenden van het formulier juist staan is de laatste stap het formulier toe voegen aan een pagina.

Formidable werkt met zgn. shortcodes en via die shortcode wordt het formulier aan een pagina toegevoegd. Die shortcode kunnen we via op een paar manieren achterhalen. De eerste is om bij de Formulier Instellingen (Algemeen tabblad) te kiezen voor “Toon”. Die link zie je direct bovenaan bij de instellingen. De shortcodes worden dan getoond:

Formidable Formulier Shortcodes

Formulier Shortcodes

De algemeen te gebruiken shortcode is dan Selecteer een geldig formulier. Door die code ergens op een pagina te plaatsen zal het formulier zonder titel en beschrijving getoond worden. Willen we ook de titel en de omschrijving van het formulier tonen dan dienen we de tweede shortcode te gebruiken. Alleen het formulier met de titel kan ook; dan dien je het stukje “description=true” in de shortcode te verwijderen.

De shortcodes zijn ook terug te vinden in het formulieren overzicht. Hiervoor klik je dan in het beheerderspaneel op “Formidable” en krijg je een overzicht met alle gemaakte formulieren en de shortcode die bij het formulier hoort:

Formidable Formulieren Overzicht

Formulieren Overzicht

Via of de algemene instellingen van het formulier of dit overzicht is nu de shortcode van het formulier welke we willen geen gebruiken te kopieren (selecteer de shortcode en dan “Ctrl-C”).

Formulier Invoegen op Pagina

Formidable installeert een knopje “Formidable” in de Classic Editor van WordPress. Hiermee wordt het mogelijk om een aangemaakt formulier te kiezen en dan de bijbehorende shortcode in te laten voegen op de pagina:

Formidable Classic Editor knop

Classic Editor

Werken we met de Gutenberg-Editor dan is er een extra widget aanwezig om het formulier als “blok” toe te voegen:

Formidable en Gutenberg

Gutenberg Editor

Via de widget instellingen die dan rechts verschijnen is dan eenvoudig in te stellen of de titel en beschrijving getoond moeten worden. Ook kunnen we daar voor een ander formulier kiezen.

Visual Composer (WPBakery)

Een bekend probleem bij het werken met WPBakery is dat wanneer we een formulier willen selecteren via de “Formidable” knop in de tekst-editor, WPBakery op de voorgrond blijft waardoor het lastig wordt om een formulier te kiezen:

Formidable en Visual Composer (WPBakery)

Formidable & WPBakery

Wil je dus een formulier toevoegen aan een tekst-element van WPBakery dan is het advies om de shortcode handmatig te kopiëren en te plakken als eerder beschreven onder “Formidable Shortcodes“.

Formidable Anti-SPAM

Bij het gebruik van formulieren is het mogelijk dat we het doelwit worden van spammers en onze mailbox overspoeld wordt met reclame-berichten of andere niet welkome e-mails verzonden via het contactformulier.

Om dat grotendeels te voorkomen kunnen we een aantal stappen ondernemen. Lees hiervoor het volgende artikel: Formidable Anti-Spam.

Vragen & Info

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je het ontwikkelen van een formulier uitbesteden, stuur ons dan een mail op: info@qwain.nl of geef een reactie via onderstaand reactie-formulier.

We verzorgen ook trainingen speciaal gericht op WordPress en het maken van formulieren. Voor meer info, bekijk dan deze pagina: WordPress Interactieve Formulieren. of bekijk de formuliervoorbeelden hier: WordPress Interactieve Formulieren.

Op de hoogte blijven van alle WordPress Nieuwtjes, Tips & Tricks… volg ons dan op Facebook .

 

Overige Artikelen